Kultik Sopron – Elit Mozi

Sopron

Kapcsolat

A moziról

elit_regi

A leghűségesebb város egyetlen igazi filmszínháza az Elit Mozi, amely 1926-ban nyitotta meg kapuit.

Az első mozi 1911-ben épült Hartmann Jakab és Keresztély testvérek részére a Lackner Kristóf utcában szecessziós és az 1900-as évekre jellemző barokk stílusban. A 100 néző befogadására alkalmas létesítmény 12 évre kapott működési engedélyt, amelynek leteltével a Hartmann fivérek egy nagyobb filmszínházat építettek a Torna utcában.

A barokk jegyeket magáénak tudó épület 460 fő befogadására volt alkalmas és 1926. október 30-án davnyílt meg. A filmszínház eredeti neve Elite Mozgó, melyet a második világháború után Szabadság Filmszínházra módosították, egyúttal át is építik és a Megyei Moziüzemi Vállalat vette át. Belül szocreál falambériát és álmennyezetet kapott, amely a rendszerváltás után a belső elöregedés miatt életveszélyessé vált. Ezt az 1995-ös üzemeltetési és működtetési pályázat nyertese lebontatta és az eredeti 1926-os tervek alapján, a régi pompájában helyreállíttatta. Ekkor a mozi visszakapja régies nevét, azóta Elit moziként üzemel. A filmszínház technikáját és kéttermessé kialakítását a 80-as években kapta.

Az akkori Győr-Moson-Sopron Megyei Moziüzemi Vállalat alakította ki a kijárati rész tetőszerkezetének átépítésével a Huszárik terem nevű művész teremet, mely már 3 évtizede szolgálja a mozgókép kultúra szerelmeseit Sopronban. 1996-ban egy betéti társaság vette át az üzemeltetést a várostól, bérleti díj ellenében. Két éven keresztül teltházas előadások jelezték a soproniak moziba járási igényét. A nézőszám adatok alapján a soproni Elit akkoriban a 6. leglátogatottabb vidéki filmszínház volt hazánkban.

mde

A digitális megújulás után a legkorszerűbb kanadai Christie vetítőgéppel szerelt Elit a soproniak nagy kedvence lett.

A nagyterem adatai:

  • 275 férőhely
  • Dolby Digital hang
  • Christie 2210 vetítőgép
  • X-Pand passzív szemüveges 3D

A Huszárik terem adatai:

  • 28 férőhely
  • Dolby Digital hang
  • Christie vetítőgép
x